Klidné a zelené Vánoce
Začněme tím, co je pro Vánoce nejtypičtější – vánočním stromečkem. Otázka zní, jaký stromek pořídit, aby to bylo co nejvíce v duchu trvalé udržitelnosti. Debata, zda je lepší stromeček pravý, nebo umělý, se vede dlouhé roky. Jak tedy na to? Jak se nevzdat Vánoc s rozzářeným stromečkem, a přitom ušetřit planetu, na které žijeme?
Vánoce bez stromečku by nebyly Vánoce
Mnohým z nás se asi příliš nelíbí představa, že si pořídíme živý stromeček, který za pár dnů odneseme k popelnici. Už jen to, že se pro tak krátkou slávu v našem obýváku pokácí strom, který pár let předtím dělal všechno pro to, aby vyrostl, není nejpěknější. Smrku totiž trvá zhruba deset let, než vyroste do potřebné výšky, jedli patnáct a borovici osm let. Odhadem se u nás každý rok prodá 1,2 milionu vánočních stromků, které se pár dní po Vánocích bez dalšího užitku vyhodí. Většina vánočních stromků je navíc „rychlených“ nejrůznějšími hnojivy, pesticidy či jinými postřiky, takže s takovým krásně voňavým živým stromečkem si často pořídíme i spoustu chemie, kterou doma vůbec mít nechceme. A nákupem takového stromku vlastně podporujeme i její používání v přírodě.
Šetrnější variantou se tak na první pohled zdá být koupě umělého stromku, který se každý rok nemusí kácet a vydrží nám několik let, takže jeho koupí ušetříme i nějaké peníze. Má to ale i své stinné stránky. Umělý stromek se většinou vyrábí z PVC a škodlivé látky z polyvinylchloridu se pak uvolňují do vzduchu – u nás doma. Vyrábí se velmi často v Asii, odkud se dováží, a to znamená, že jeho výroba i doprava jsou obrovskou ekologickou zátěží. A ještě k tomu se takový umělohmotný stromeček nedá příliš dobře recyklovat. Čím se tedy řídit?
Ekologické stromky už jsou dostupné pro každého
Když se rozhodneme pro řezaný vánoční stromeček, měli bychom si ohlídat, že koupíme takový, který má certifikaci FSC, označující šetrné lesní hospodaření a garantující, že stromek nebyl získán při holoseči ani nebyl chemicky rychlený. Po Vánocích pak můžeme stromeček zrecyklovat na štěpku anebo spálit v kamnech. Hezkou a šetrnou možností jsou vánoční stromečky v květináčích – přes rok nám může doma pěkně růst a čistit vzduch a na Vánoce si ho ozdobíme. Nejnovějším trendem jsou půjčovny, kde si vánoční stromek můžeme na pár dní půjčit, což nás vyjde cenově mnohem levněji, než kdybychom ho kupovali. Navíc je takhle využit na několik sezón a pak se vrátí do přírody, kde vyroste, jak potřebuje.
Stromečkem naše zodpovědnost za životní prostředí nekončí
Když máme to hlavní – vánoční stromeček –, je potřeba zamyslet se nad detaily. Ozdoby můžeme zvolit z recyklovaného dřeva, látky nebo skla, což je dobrá alternativa k plastovým a umělohmotným variantám, které jsou nerecyklovatelné. Je také příhodné vybrat si takový design ozdob, o kterém víme, že nás do příštích Vánoc neomrzí a budeme se na něj rádi dívat i mnoho dalších let.
I co se dárků týče, může být naše volba promyšlená s ohledem na šetrnost vůči životnímu prostředí. Nabídka je dnes pestrá a my můžeme vybírat z dárků, které jsou eticky i ekologicky vhodné. V každém případě platí, že méně i v případě, když své milované chceme opravdu potěšit, znamená více a že kvalita by měla vždy zvítězit nad kvantitou – nechceme přece, aby naše dárky záhy skončily v koši. Zapomenout bychom se neměli ani při volbě balicího papíru. Můžeme použít obaly schované od minulých Vánoc – a pokud jsme si žádné neuschovali, budeme na to myslet letos. Když už nám nezbude než balicí papír koupit, dáme si pozor na to, aby na něm nebyla žádná průhledná fólie nebo třpytky – ty se totiž nedají zrecyklovat. Dárky můžeme balit i netradičně, třeba do pěkných šátků nebo šál, a připravit tak obdarovanému pěkné překvapení v podobě dvou dárků v jednom.
Vánoční hostina „po zelenu“
Ohleduplností vůči životnímu prostředí se můžeme řídit i při plánování vánoční hostiny. Je dobré si předem ujasnit, co a v jakém množství budeme připravovat, abychom se vyhnuli nakupování spousty zbytečného jídla, které nestihneme sníst a které budeme muset vyhodit, ale také nám to umožní vyvarovat se například zbytečných obalů, které by bezmyšlenkovitý nákup jinak mohl zahrnovat. Pokud chceme být ještě důslednější, můžeme určité množství masa, jehož výroba je pro planetu tak zatěžující, ve slavnostním menu nahradit stejně dobrými zeleninovými variantami. V obou případech samozřejmě platí, že lokálně produkované potraviny v biokvalitě jsou k životnímu prostředí nesrovnatelně šetrnější než průmyslově vyráběné nebo z daleka dovážené produkty. Co platí o jídle, platí i o pití. Když už opravdu nemáme jinou možnost než nakupovat v supermarketu, můžeme alespoň tím, že si přineseme vlastní pytlíky na potraviny, zabránit nadměrnému používání jednorázových plastových sáčků.
Těžko si představit vánoční tabuli bez svíček, které jí dodají pravou slavnostní atmosféru. I při volbě svíček můžeme být v některých případech „zelenější“ než v jiných – tehdy, když zvolíme svíčky sojové nebo z včelího vosku namísto parafinových.
Nehoráznost plastového nádobí a příborů na jedno použití snad není v našem kulturním prostředí ani potřeba zmiňovat.
I přání a čekadla mohou být šetrná k přírodě
Nakonec zbývá už jen zvážit pár drobností. Je opravdu nutné, abychom každý rok posílali tolik papírových vánočních přání? Můžeme je namísto toho poslat e-mailem nebo si prostě zavolat a navzájem si popřát. Když už se svého zvyku nechceme vzdát, můžeme vždycky volit přání z recyklovaného papíru.
Velkou a pro mnohé nedílnou součástí příprav na vánoční svátky je adventní kalendář. Namísto kupování každoročního plastovo-papírového modelu na jedno použití si můžeme vyrobit vlastní čekadlo nebo koupit třeba některý z dřevěných domečků se šuplíky, které můžeme každý rok naplnit tím, co nám nebo našim dětem chutná.
A vánoční osvětlení? Pokud chceme šetřit přírodu, mělo by být samozřejmě LED.
A co ještě zbývá? Nejspíš se uvolnit a prožít Vánoce, ať už jsou „zelené“ více, nebo méně, jako svátky klidu a míru, kterými by měly být.
