Není dovolená jako dovolená
Trvalá udržitelnost je mantrou dnešního světa. V Six Senses ji měli na paměti již v dobách, kdy bylo běžné používat umělohmotná brčka a mnohé z environmentálních aspektů cestování ležely v plenkách. „Bývaly doby, kdy jsme byly terčem velké kritiky za to, jakého étosu se v prostředí hotelového průmyslu držíme,“ říká Murray Aitken, generální ředitel singapurské odnože Six Senses. „Nevadilo nám to. Dnes už nás nikdo nekritizuje – naopak po nás pokukují a říkají, že by to možná měli dělat také tak.“
Holistický přístup
Společnost Six Senses byla založena v roce 1995. Od samého počátku je její hlavní devizou holistický přístup k wellness, přičemž se nezaměřuje jen na zdraví a pohodu svých hostů, ale především na celkový obrázek toho, v jakém prostředí a jakým způsobem jim své služby nabízejí – s ohledem na spokojenost místních komunit i prostředí, v němž se jejich resorty nacházejí. „Například napříč celým svým podnikáním praktikujeme politiku nulového odpadu,“ potvrzuje Chew Siew Moonová, manažerka pro trvalou udržitelnost singapurské pobočky. „Produkty, které používají přílišné množství obalů, nepoužíváme. Prostě je nekupujeme, a když už to nejde jinak, tak jen v nejmenším možném množství a snažíme se pak materiál znovu využít. Některé věci jsou k udržení našeho provozu nutné, takže pak se uchylujeme k recyklaci, ale to je opravdu nejposlednější řešení. Na prvním místě je vždycky, pokud to jde, odmítnutí, jinak bychom přece zvyšovali poptávku po výrobcích, kterým se vlastně snažíme vyhnout.“ Oddanost myšlence trvalé udržitelnosti se Six Senses vyplácí. Jejich dva singapurské resorty – Maxwell a Duxton – představují dva ze tří singapurských energeticky neutrálních hotelů. To, co v Singapuru začalo, se dnes stává standardem společnosti. Každý z resortů společnosti Six Senses má dnes svého manažera trvalé udržitelnosti, který přímo spolupracuje s generálním ředitelem. Slečna Moonová je osobou, která má vše ve své gesci, pokládá nepříjemné a neodbytné otázky a neúnavně posouvá hranice toho, jak je trvalá udržitelnost v hotelovém průmyslu vnímána. Jednotliví manažeři pro trvalou udržitelnost pak mají na starosti dosahovat svých dílčích cílů, přičemž všichni mají jeden cíl společný: do letošního roku přestat úplně používat plasty. A tak například resort Six Senses na Fidži operuje díky solárním instalacím zcela nezávisle na energetických sítích, zatímco resort Six Senses v údolí portugalské řeky Douro vzal pod svou ochranu čtyřhektarový les, jež je na seznamu chráněných míst UNESCO, a resort Six Senses Zil Payson na Seychelách úzce spolupracuje s tamějšími mořskými ochranáři na obnově a ochraně korálových útesů a podmořského života v nich. To všechno není samozřejmě jen práce manažerů pro trvalou udržitelnost, je to filozofie a přístup k podnikání, který se pomalu stává DNA společnosti, a práce celého rozsáhlého týmu. „Ono se to celé do sebe prolíná. Mnoho našich generálních i dalších manažerů, klientů, zaměstnanců i klientů vede trvale udržitelný život. A to se pak odráží v celém našem podnikání,“ míní Murray Aitken.
Malá revoluce přináší velké změny
Na stále více místech se trvale udržitelný přístup společnosti začíná stávat normou a mění celkový obraz dodavatelských řetězců. „Představte si, že některému dodavateli řeknete ne, my od vás nemůžeme kupovat výrobky v polystyrenových krabicích,“ nastiňuje Murray Aitken. „On vám na to řekne, že v pohodě, že má dost jiných odběratelů. Pak se vám ale za dva tři týdny ozve, že o tom přemýšlel a že došel k tomu, že když začne používat plastové obaly, které pak může znovu použít, v dlouhodobém horizontu ušetří. A začne je pak používat i pro ostatní své klienty a vy si uvědomíte, že jste právě udělali malou revoluci.“
Murray Aitken také vysvětluje, proč pro resorty Six Senses nemohou nakupovat od dodavatelů, kteří nevědí, odkud jejich zboží pochází. „Máme jasně daná pravidla, jakým způsobem nakupujeme a co nabízíme ve svých menu. Musíme mít zastoupena veganská jídla, jídla bez cukru, bez lepku i bez laktózy, abychom poskytovali catering podle všech aspektů wellness. Musíme proto vědět, že suroviny pocházejí z trvale udržitelných a bio zdrojů. Platí to pro zeleninu, maso i ryby.“
