Obnovený park v Humpolci vítá rodiny a kulturu

/ Úspěšné projekty
V Humpolci minulý rok otevřeli nově opravený park Stromovka. Cílem bylo park zkulturnit, a dostat do něj více lidí i kultury.

Park Stromovka je jednou z nejvýznamnějších zelených ploch ve městě. Proto radnice před několika lety vypsala veřejnou architektonickou soutěž na jeho revitalizaci. Tu vyhrálo místní architektonické studio ve spolupráci se zahradními architekty.

Město si od proměny slibovalo několik věcí. Prosvětlení parku a vysekání křovisek zmenšilo prostor, kde se mohly hromadit odpadky, a zvýšil se pocit bezpečnosti. Prostor se měl stát atraktivnějším pro rodiny s dětmi a v sezóně se má stát místem pro pořádání různých kulturních akcí.

Architekti pojali park jako „městskou zahradu“ nabízející pestrou škálu aktivit. Uprostřed parku vznikl nový zahradní altán ve tvaru elipsy se zelenou střechou. Nově vznikla velká pobytová louka v přímé návaznosti na altán uprostřed parku. Uprostřed parku je dětské hřiště navržené přímo pro Humpolec. Atypická prolézačka je tvořena lanovými tunely ze sítí, pohyblivé boudičky a pevné ocelové spojovací můstky jsou doplněny skluzavkou a lanovými sítěmi. Síťový tunel je vytvořen jako upomínka na zatrubněný potok.

Součástí prací byla i obnova zeleně. Stávající stromy byly ošetřeny a ozdraveny, přerostlé a nebezpečné kmeny dělníci pokáceli. Park je doplněn o nové stromy, květinové záhony a trvalkové porosty. Ulice jsou od parku odcloněny pomocí nízkých živých plotů. V přední části altánu je pronajímatelný prostor, využitý jako kavárna s možností výstupu na terasu. Rekonstrukce parku byla podpořena z Operačního programu Životní prostředí.