Je libo kalíšek, či talířek?

/ Zahraničí a technologie
V každodenním životě se pomalu učíme zohledňovat, jaký vliv má na prostředí, v němž žijeme, způsob našeho stravování. Víme, že cibule, která k nám přiletěla přes půl světa, stejně jako jednorázové plastové misky a příbory, planetě nesvědčí. Dalším důvtipným a environmentálním krokem na cestě za co nejnižší ekostopou jídla je jedlé nádobí.

Jednou ze společností, která se zasazuje o to, aby byl náš svět méně zahlcený jednorázovým plastem, je americká Loliware, zabývající se výrobou jedlého, biologicky rozložitelného nádobí. Spoluzakladatelka společnosti Chelsea Brigantiová, nadšená surfařka z Havaje, ví o jednorázovém, nerozložitelném plastu své – až příliš často na něj naráží v mořských vlnách. Společně s Leigh Ann Tuckerovou se po studiu na newyorské Parsonʼs School of Design začaly věnovat výrobě jedlých kalíšků. Jejich nabídka příchutí je přepestrá: od třešňové přes citrusovou a vanilkovou až po zelený čaj. Poté co si konzument vypije obsah šálku – pečlivě vybraného tak, aby jeho příchuť ladila s chutí nápoje v něm – může šálek na místě spořádat. Ideální, zcela v duchu bezodpadové filozofie.

Ženy z Loliware po úspěchu jedlých šálků vykročily na další cestu a ta vedla k „lolibrčku“. Svůj nový výrobek představily coby první jedlé hyperkompostovatelné a v moři rozložitelné brčko na světě, jehož cílem je nahradit brčka plastová. Lolibrčko má navíc svou přidanou hodnotu: je vyrobeno z mořských řas a neobsahuje žádné geneticky upravované jedlé částice.

Jedlé misky mohou představovat některé suroviny samy o sobě: plněné papriky, plněné žampiony, tortilly, plátky slaniny coby šálky na vajíčka, vydlabaný kváskový chléb jako miska na polévku – výčet je nemalý. Další možností jsou takové jedlé misky, které samy o sobě nejsou potravinou. Výrobou takových misek se zabývá například polská společnost Biotrem. Výchozími surovinami jsou v tomto případě pšeničné otruby a voda. Velkou výhodou misek je to, že je možné z nich konzumovat jak studená, tak teplá jídla. Společnost se zabývá i výrobou jedlých příborů, ale ty na rozdíl od ostatního nabízeného zboží obsahují plast, byť biologicky rozložitelný.

Pokud se stane, že prostě nemáme chuť si na závěr dát i šálek, brčko nebo misku, můžeme být úplně bez obav – všechno to jedlé nádobí je také velice dobře biologicky rozložitelné, a tak v žádném případě nezatížíme planetu dalším nežádoucím odpadem.