Trvale udržitelný interiér restaurací

/ Zahraničí a technologie
Nejsou dávno doby, kdy se interiérovému designu restaurací nevěnovala až tak velká pozornost. Mohl být vkusný a nejspíš také praktický, ale téměř nikdy se nepočítalo s tím, že by mohl přitahovat klientelu. Nicméně dnes, kdy stále více očekáváme, že každý aspekt našeho života bude holistickým zážitkem, díváme se i na restaurace úplně novým pohledem. Jídlo dnes prostě chutná lépe, když si ho dáme v podniku, který ve všech rovinách svého provozu dbá na principy trvalé udržitelnosti. Enjoy Bazaar v centru švédského Stockholmu takovým místem rozhodně je.

Niclas Jönsson a Daniel Höglander jsou jména, která za restaurací Enjoy Bazaar stojí. Nejsou to jména v gastro byznysu neznámá. Oba pánové si za dobu svého působení v oboru připsali dvě michelinské hvězdy pro restauraci Aloë v Långbro, kuchyni ve Villa Dagmar a Black Milk Sushi v Älvsjö. V případě Enjoy Bazaar postoupili ještě o krok dále.

Tato avantgardní restaurace zastřešuje čtyři rozdílné koncepty a pojetí jídla: Black Milk Sushi, Stacks, Boca Sueca a Wake. Black Milk Sushi se podařilo přemostit pomyslnou propast mezi luxusní sushi restaurací a pouliční sushi jídelnou. Stacks nabízí hamburgery s přílohami. Boca Sueca se specializuje na mexické tortilly inspirované švédskou kuchyní, zatímco Wake nabízí nutriční pokrmy. Výsledkem je, že na stejném místě si jídlo může objednat celá rodina anebo skupinka přátel, a to i v případě, že mají naprosto odlišné chutě. Objednávky se pak konzumují na místě nebo si je zákazník odnese s sebou.

První, co při vstupu do restaurace zaujme, jsou originální židle navržené ateliérem Interesting Times Gang. Jejich zvlněné tvary vypadají jako široké stuhy vlnící se ve vodním proudu a díky výrazné zelené barvě restaurace připomíná podmořský chaluhový les – v současnosti jeden z nejohroženějších ekosystémů naší planety.

The Kelp Collection sestává ze židle, barové stoličky a nízké sesle nazvané Kelpie. Původně se na přání pánů kuchařů mělo jednat jen o židle, ale jak postupovala jejich výroby, byli oba tak spokojeni, že svou poptávku rozšířili na další druhy sezení, které co nejvíce podtrhnou snovou atmosféru restaurace. A tak přišla na řadu barová stolička s ještě odvážnějšími tvary než židle a hned vzápětí i sesle Kelpie, která se s oběma výborně doplňuje. Kolekce o pouhých dvou kusech totiž tvůrcům připadala nedokončená.

Židle jsou vyrobeny 3D tiskem. Z 50 % sestávají z recyklovaných rybářských sítí, zbývajících 50 % tvoří dřevní odpad ze švédských pil. Patra restaurace pak propojuje nápadité zábradlí vyrobené stejnou technologií.

„Ruku v ruce s nápadem, že vytvoříme velmi dobře připravený fastfood nejvyšší jakosti z původních surovin a budeme ho dovážet lidem až domů, šla i myšlenka na co největší míru trvale udržitelného provozu. Jaké budeme používat obaly? Jaká je naše ekologická stopa spotřebou energií počínaje a nákupem a vyprodukovaným odpadem konče? Jaké recyklované materiály můžeme využívat? A tak jsme navázali spolupráci se Stora Enso. Máme od nich nábytek a židle, na jejichž výrobu použili recyklované rybářské sítě a dřevní odpad. To perfektně ladilo s naším sushi konceptem, celkovým environmentálním smýšlením i estetickým cítěním,“ popisuje hvězdný šéf Niclas Jönsson vznik své jedinečné restaurace.

Interiérové vybavení od společnosti Stora Enso je vyrobeno 3D tiskem v inovativním konceptu OneLoop. Když už o něj zákazník nestojí nebo je třeba poničené, společnost si ho vyzvedne, rozemele a vytvoří z něj nový interiérový design. Tento cirkulární obchodní koncept je na trhu poměrně čerstvou novinkou, ale už od počátku se setkává s velice pozitivními ohlasy a velkým zájmem. Běžná interiérová zařízení a nábytek, i když jsou plně funkční, totiž často končí na skládkách, což jen v Evropské unii každoročně představuje odpad o objemu deseti milionů tun.

„Naší vizí bylo otevřít první recyklovanou restauraci na světě a chtěli jsme, aby náš holistický koncept zahrnoval i příbory, nábytek a další části interiérového designu,“ říkají majitelé unikátní stockholmské restaurace. Proto se rozhodli pro The Kelp Collection.

Díky takovému využití cirkulárního designu si restaurace získala patřičnou pozornost. Svou kolekcí chaluhového nábytku se postarala, aby si ti, kteří do ní zavítají, uvědomili, jak moc je prostředí těchto podmořských světů ohroženo a jak moc důležité jsou jeho ochrana a zachování. Dvěma michelinským kuchařům se tak podařilo vyvolat debatu o tom, jaké volby v duchu trvalé udržitelnosti je možné učinit a jak mohou být začleněny do interiérového designu, aniž by to prostoru ubralo na estetičnosti. Ba naopak.